Explorand cele patru stiluri de atasament in relatiile interumane: o perspectiva stiintifica

 

Stiluri de atasament – descriere

Atasamentul este un aspect esential al relatiilor interpersonale. Teoria atasamentului, dezvoltata initial de psihologul John Bowlby si ulterior extinsa de Mary Ainsworth, ofera o baza solida pentru intelegerea modului in care oamenii formeaza si mentin legaturi emotionale cu ceilalti.  Teoria sustine ca fiecare dintre noi are un stil de atasament care s-a dezvoltat prin prisma relatiei noastre timpurii cu parintii, prin modul in care acestia au raspuns nevoilor noastre. Acest stil de atasament joaca un rol major in modul in care relationam cu oamenii din jurul nostru, cum raspundem la conflicte si cum ne raportam la propria persoana. In articolul de fata, ne propunem sa exploram cele patru stiluri de atasament si sa examinam impactul lor asupra relatiilor si a bunastarii individuale.

Cele patru stiluri de atasament

Conform teoriei atasamentului, exista patru stiluri de atasament: anxios, evitant, dezorganizat si securizant. Mai jos gasiti cateva caracteristici pentru fiecare dintre ele.

Atasamentul anxios:

Atasamentul anxios este caracterizat de o dorinta puternica de apropiere emotionala si totodata de teama de abandon. Persoanele cu acest stil de atasament pot avea dificultati in atingerea si mentinerea unui sentiment de siguranta in relatiile lor. Drept urmare, cauta sa ii tine pe ceilalti cat mai aproape si sunt constant ingrijorati ca relatia s-ar putea incheia. Acest stil poate fi rezultatul unor experiente inconsistente de atasament in copilarie, in care figura de atasament principala a fost uneori disponibila si alteori nu. Persoanele cu atasament anxios se evalueaza negativ pe ele insele si ii supraevalueaza pe ceilalti. Asadar sunt intr-o continua lupta sa se auto-accepte, cautandu-si valoarea in aprobarea si validarea pe care o primesc din relatiile lor.

Atasamentul evitant:

Atasamentul evitant este asociat cu un sentiment de independenta excesiva si o tendinta de a evita apropierea emotionala profunda cu ceilalti, pentru a pastra un sentiment de invulnerabilitate. Este o modalitate de a se ascunde si de a nu se dezvalui cu adevarat celorlati. Persoanele cu atasament evitant pot fi reticente in exprimarea nevoilor si cautarea sprijinului din partea altora, preferand sa se descurce singure. Evitatorul se lupta cu intimitatea si cu exprimarea sentimentelor, gandurilor si emotiilor. Acestia sunt adesea acuzati ca sunt distanti si inchisi. Acest stil de atasament poate fi rezultatul unor experiente negative sau a lipsei de raspuns din partea figurilor de atasament din copilarie. Un stil de atasament evitant apare la adultii care au o imagine de sine pozitiva si o imagine negativa despre ceilalti.

Atasamentul dezorganizat:

Atasamentul dezorganizat este caracterizat de o lipsa de coerenta si consistenta in comportament. Persoanele cu acest stil pot avea dificultati in gestionarea emotiilor si relatiilor interpersonale, iar comportamentul lor poate fi adesea contradictoriu sau imprevizibil. Acest stil de atasament poate fi rezultatul traumelor sau a neglijarii severe in copilarie, care a dus la o lipsa de incredere, de siguranta si stabilitate in relatii.

Atasamentul securizant:

Atasamentul securizant este caracterizat de incredere in sine si in ceilalti, capacitatea de a forma relatii sanatoase si de a face fata cu succes separarii temporare. Persoanele cu un atasament securizant au avut, de obicei, experiente pozitive in relatii inca din copilarie, permitandu-le sa dezvolte o incredere in disponibilitatea si sprijinul celor din jur. Acestia sunt de obicei capabili sa comunice deschis si sa gestioneze conflictele intr-un mod constructiv. Persoanele cu un atasament securizant isi apreciaza propria valoare si capacitatea de a fi ei insisi in relatiile interumane. Ei cauta in mod deschis sprijin si confort de la cei din jurul lor si sunt fericiti cand si ceilalti apeleaza la ei.

Ce putem face pentru a ne apropia de un stil de atasament securizant:

Asa cum reiese si din decsrierea de mai sus, din punct de vedere al sanatatii mintale, este mai avantajos sa ai un atasament securizant.  Persoanele cu un atasament securizant au adesea relatii mai sanatoase si mai satisfacatoare, in timp ce cele cu atasament evitant sau anxios pot intampina dificultati in gestionarea conflictelor si mentinerea legaturilor stabile. Atasamentul dezorganizat poate fi asociat cu dificultati psihologice si emotionale mai grave si poate necesita interventie terapeutica. Cercetarile spun ca stilul nostru de atasament se poate schimba, ca raspuns la felul in care prietenii apropiati si partenerii ne viata ne trateaza la varsta adulta. Exista cativa pasi si strategii pe care le putem urma pentru a ne apropia de un stil de atasament securizant:

Auto-reflectie si constientizare:

Primul pas este sa devenim constienti de propriul stil de atasament si de modul in care acesta ne influenteaza relatiile. Prin auto-reflectie si explorarea experientelor trecute, putem incepe sa ne identificam modelele de atasament si sa incepem sa experimentam constient obiceiuri de atasament sanatoase in relatiile noastre. De exemplu, daca observam o tendinta spre atasament evitant, putem reflecta asupra raspunsurilor noastre emotionale si sa constientizam ca acestea sunt in mare parte o reactie impulsiva pe care am adoptat-o pentru auto-protectie. Apoi ne putem provoca sa aleagem diferit data urmatoare, in functie de tipul de conexiune pe care ne-o dorim in fiecare relatie.

Rezolvarea traumelor sau experientelor negative anterioare:

Daca identificam traume sau experiente negative care au contribuit la dezvoltarea unui stil de atasament insecurizant, este important sa cautam ajutor profesional pentru a aborda aceste probleme. Terapia cognitiv-comportamentala poate fi utila in acest sens, oferind un spatiu sigur pentru explorarea si vindecarea traumelor trecute.

Imbunatatirea abilitatilor de comunicare:

Comunicarea deschisa si sincera este esentiala in relatiile sanatoase. Putem lucra la dezvoltarea abilitatilor de comunicare eficiente prin practicarea ascultarii active si a empatiei, incercand sa intelegem perspectivele si nevoile celor din jurul lor. 

Cresterea increderii in sine:

Construirea increderii in sine este un aspect important al dezvoltarii unui stil de atasament securizant. Putem lucra la cresterea increderii in propriile abilitati si a propriei valori, recunoscand si apreciindu-ne calitatile pozitive si reusitele personale.

Cultivarea relatiilor sanatoase:

In final, cultivarea si mentinerea relatiilor sanatoase sunt esentiale pentru dezvoltarea unui stil de atasament securizant. Construirea unor relatii bazate pe incredere, respect reciproc si suport emotional poate contribui la stabilirea unui sentiment de siguranta si stabilitate in viata unei persoane. Avem potentialul de a ne schimba stilul de atasament si de a-l face mai securizant, iar pentru aceasta este important, in primul rand, sa ne inconjuram de oameni cu un atasament securizant. Prin angajarea in aceste strategii si cautarea de sprijin profesional atunci cand este necesar, putem incepe sa ne apropiem de un stil de atasament securizant si sa ne imbunatatim calitatea relatiilor interpersonale. Sansele de reusita sunt conditionate insa de consistenta. Noile obiceiuri trebuie adoptate intentionat, constient si transformate intr-un nou stil de viata.

Concluzie:

Cercetarile sugereaza ca si doar cunoasterea celor patru stiluri de atasament si constientizarea propriilor tendinte poate avea un efect pozitiv asupra relatiilor noastre (de cuplu, de prietenie, familiale, colegiale etc). Nu trebuie insa sa ne gandim la stilurile de atasament ca la categorii rigide. E mai util sa le consideram simple orientari. Unii oameni pot avea un atasament usor anxios, in timp ce altii ar putea avea unul extrem de anxios. Stilurile de atasament pot varia de la relatie la relatie: o persoana s-ar putea simti in siguranta cu partenerul sau, dar anxioasa fata de colegii sai. Te invit asadar sa intelegi si sa constientizezi stilurile de atasament pentru o perspectiva valoroasa asupra relatiilor interumane. Acestea pot servi drept baza pentru dezvoltarea si imbunatatirea abilitatilor de comunicare precum si pentru construirea unor relatii mai sanatoase si mai satisfacatoare in viata noastra.   Cu prietenie, Echipa Backtobasics

Author: Andreea Busecan

Updated: 2024/07/12)