Dezvoltarea abilitatilor de comunicare:

 Recomandari

Dezvoltarea abilitatilor de comunicare este un proces continuu, la care ne expunem zilnic, constient sau mai putin constient, intentionat sau neintentionat.

Cuvintele sunt cele care mijlocesc transmiterea informatiilor de la o persoana la alta. Acestea pot rani, pot motiva, pot da o stare de bine, pot intari o relatie, dar o pot si deteriora.

In articolul de fata dorim sa expunem cateva situatii in care abilitatile de comunicare ne pot imbunatati relatiile si ne pot face sa ne simtim mai bine. Cum anume ? Prin cuvintele pe care le folosim si prin felul in care le pozitionam.

  1. Cand discutati despre aspecte negative, nu faceti acuzatii si judecati, rezumati-va doar la observatii.

Judecatile pot jigni, pe cand observatiile sunt mai obiective. Aceste abilitati de comunicare va ajuta mult in momentul in care oferiti feedback unei persoane.

  1. Cand lucrati in echipa:

In colaborarea cu cei din jur, recomandam sa fiti cat mai cooperanti:

Este important sa „indulciti”cuvintele (si aceasta e o abilitate de comunicare, pana la urma), pentru a nu parea insistenti sau autoritari; sa va focusati pe solutie, nu pe problema; pe ceea ce puteti, nu pe ceea ce nu puteti face; pe viitor, nu pe trecut; sa impartasiti informatii, nu scuze si acuze.

  1. In categorisirea emotiilor:

Va recomandam ca emotiile negative sa le exprimati ca fiind ceva ce simtiti si nu ceva care va defineste; in timp ce emotiile pozitive sa le exprimati astfel incat sa va defineasca, nu doar ca ceva ce simtiti.  

Astfel, diminuati intensitatea emotiilor negative si le traiti din plin pe cele pozitive.

  1. In formularea gandurilor negative:

Prin cuvinte ne putem flexibiliza gandurile, care vor avea efect pozitiv asupra starii noastre de bine.

Inlocuiti cerintele absolutiste (trebuie) cu preferinta; etichetarea persoanelor cu acceptarea lor; toleranta redusa la frustrare si catastrofarea cu rationalizarea situatiilor.

  1. In setarea directiei gandirii:

Mintea noastra lucreaza in directia in care ii adresam intrebari.

Nu analizati si nu dezbateti prea mult aspectele negative; luati-le ca parte integranta a vietii noastre, ca niste situatii trecatoare, pe care le putem rezolva. In schimb, bucurati-va si retraiti de cate ori puteti, momentele placute de pe parcursul unei zile.

Cum ne asiguram ca dezvoltarea abilitatilor de comunicare va avea loc?

Am vrea sa facem un exercitiu pe care in viitor puteti sa il folositi atat in ceea ce va priveste, cat si in ceea ce ii priveste pe cei din jurul vostru, pentru a-i motiva si determina sa ajunga la rezultatele dorite.

Sa presupunem ca la job aveti ca obiectiv dezvoltarea abilitatilor de comunicare. Mai exact, sa fiti atenti la cuvintele pe care pe folositi, pentru a nu-i rani pe cei din jur, pornind de la exemple de mai sus.

Exista 3 intrebari pe care puteti sa vi le adresati pentru a verifica cat de implicati veti fi intr-o sarcina trasata, intr-un obiectiv sau in orice alta activitate. Acestea le gasiti atat in prezentarea profesorului Scott Geller aici, cat si detaliate mai jos:

  1. Poti sa faci ceea ce am stabilit? Adica, ai cunostintele, timpul si energia necesare? Daca raspunsul este DA, treceti la urmatoarea intrebare.
  2. Va functiona? Cu alte cuvinte, comportamentul propus credeti ca va conduce spre rezultatele dorite? Daca raspunsul este NU, re-analizati sau alegeti o alta modalitate prin care credeti ca veti putea ajunge la rezultatele dorite. Cand ajungeti la raspunsul DA, treceti la ultima intrebare.
  3. Merita? Adica, noua sarcina/ noul comportament, merita efortul pentru rezultatele pe care le veti obtine? In momentul in care raspundeti cu DA la toate intrebari, inseamna ca sunteti motivati si pregatiti sa duceti pana la capat planul pe care il aveti.

In incheiere, vrem sa subliniem inca o data importanta cuvintelor in dezvoltarea abilitatilor de comunicare. Tineti cont de recomandarile de mai sus, pentru ca puteti sa le implementati, vor functiona si nu in ultimul rand, va merita efortul. 🙂

Pana data viitoare, va dorim cuvinte si conversatii inspirate.

Cu respect,

Echipa BackToBasics

Author: Andreea Busecan

Updated: 2019/03/13)