Dezvoltarea personala prin formarea de obiceiuri sanatoase

Cum sa-ti formezi si sa-ti pastrezi obiceiuri benefice 

Pentru a ne atinge obiectivele de dezvoltare personala este nevoie sa intelegem cum functioneaza obiceiurile. 

Existenta noastra este rezultatul obiceiurilor pe care le adoptam. Ce conditie fizica avem, cat de fericiti suntem, cat succes profesional avem, toate acestea sunt rezultatele obiceiurilor noastre. Ceea ce facem in mod constant formeaza persoana care suntem, principiile dupa care ne ghidam si imaginea exterioara pe care o proiectam. Dupa cum spunea si Aristotel in mai multe capitole din Etica nicomahica: “Suntem ceea ce facem zi de zi. Excelenta nu este un act singular, ci un obicei”.

Un mit care exista in societate sustine ca dureaza 21 de zile sa iti formezi sau sa scapi de un obicei. Adevarul, conform studiilor, este ca dureaza in medie 2 luni sa ne cream un nou obicei. Deci, nu te astepta sa iti schimbi viata in cateva saptamani. Din pacate nu functioneaza asa.

Charles Duhigg a creat un sistem numit “bucla obiceiurilor”, care contine trei elemente:

1. Indiciul – ceva care sa-ti aminteasca sa faci actiunea

2. Rutina – actiunea pe care doresti sa o transformi in obicei

3. Recompensa – beneficul pe care il castigi ca urmare a actiunii

Bucla obiceiurilor

Sursa foto

Conform studiilor din psihologia comportamentala, fiecare obicei, bun sau rau, urmareste acest algoritm. Spre exemplu, sa spunem ca iti doresti sa citesti mai mult.

1. In primul rand, ai nevoie de un indiciu. Lasa cartea langa telecomanda de la televizor, langa mouse-ul laptop-ului, langa cada de baie, sau oriunde altundeva iti petreci timpul liber. Astfel vei vedea cartea si iti vei aminti sa citesti atunci cand ai un moment de relaxare.

2. Apoi urmeaza rutina: Petreci jumatate de ora citind. Aceasta este partea care va deveni automata dupa suficiente repetari.

3.  In final, ai nevoie de o recompensa pentru comportament. Acesta este elementul cheie al procesului, deoarece stimuleaza dorinta de a repeta actiunea. Deci uita-te la televizor, joaca-te pe calculator, sau fa o baie relaxanta. Orice te-ar putea ajuta sa te simti bine fata de actiunea facuta si ti-ar reprograma creierul sa vrei sa o repeti.

Cum sa-ti stabilesti indiciul care sa-ti aminteasca sa faci actiunea?

Nu te baza pe motivatie si pe vointa pentru a incepe noua actiune. Vointa nu exista in cantitate nelimitata si este epuizata destul de rapid. De fiecare data cand “te fortezi” sa faci ceva ce nu vrei, rezerva este redusa. Acesta este motivul pentru care seara ne gaseste de multe ori pe canapea in fata televizorului rontaind gustari nesanatoase. Nu mai avem “vointa” pentru nimic altceva.

Un indiciu bun nu se bazeaza pe motivatie sau pe memorie. El te ajuta sa incepi, asociind noua actiune cu ceva ce faci deja. Pentru asta, James Clear recomanda sa realizam doua liste. 

1. Una cu lucruri pe care care le realizam in fiecare zi (spre exemplu: spalatul dintilor, imbracatul, bautul cafelei, stingerea luminilor, mancatul)

2. O alta lista cu lucruri care ni se intampla in fiecare zi (primesti un sms, suna alarma, semaforul se face rosu, este o reclama la TV). Cu aceste doua liste vei avea o gama variata de lucruri pe care le facem si la care raspundem in fiecare zi si care pot servi ca indicii pentru noile obiceiuri

Alege un comportament usor pe care sa-l transformi in timp, in obicei

E usor sa te lasi entuziasmat de schimbari majore. Cu totii ne dorim lucruri minunate in viata noastra…Acum! Este important, insa, sa ne amintim ca schimbarile care dureaza vin din obiceiuri zilnice si nu din transformari miraculoase. Drept urmare, incepe cu ceva mic. La inceput, performanta nu este importanta. Este important sa devenim genul de persoana care isi respecta obiceiurile si sa inglobam acest aspect in identitatea noastra.

Decide care este noul tau obicei iar apoi intreaba-te “Cum pot sa fac comportamentul acesta atata de usor incat sa nu pot spune nu?”

Stabileste-ti recompensa pentru practicarea obiceiului

Ne dorim sa repetam comportamente care ne fac sa ne simtim bine, motiv pentru care este important sa ne recompensam de fiecare data cand practicam noul obicei.

Stabileste recompense care functioneaza pentru tine, fie ele recunoasteri verbale “ Am facut o treaba buna!” sau alte activitati pe care le gasesti placute. Ofera-ti credit si bucura-te de fiecare succes in drumul tau de dezvoltare personala.

In final, iata inca cateva recomandari care sa te ajute in formarea si mentinerea obiceiurilor pe care ti le doresti:

1. Varietatea iti pune bete in roate – varietatea presupune extra efort si motivatie, ceea ce face automatizarea comportamentului mai dificila. Alege un indiciu, un comportament si o recompensa si pastreaza-le pana cand noul obicei e bine inradacinat.

2. Nu renunta daca ratezi o zi, in final nu va avea nici o importanta. Revizuieste-ti cei trei pasi si continua procesul.

3. Foloseste-te de tehnologie – exista numeroase aplicatii care iti amintesc sa faci anumite comportamente. Ele pot face procesul mai amuzant, prin mesajele de amintire si prin contorizarea zilelor in care te-ai tinut de treaba.

Speram ca aceste informatii sa te ajute in atingerea obiectivelor de dezvoltare personala de final de an si la formarea a cat mai multe obiceiuri sanatoase.

Echipa BacktoBasics

Sursa foto  

Author: Gabriela Baba

Updated: 2019/03/14)