Autocunoasterea si dezvoltarea personala 

 

 

Autocunoasterea si dezvoltarea personala sunt strans corelate. Daca nu ne-am cunoaste pe noi insine, dezvoltarea personala ar fi haotica. E important ca aceasta sa fie bazata pe abilitatile, caracteristicile, motivatia, interesele pe care le avem, pentru a ajunge la satisfactie si implinire atat la locul de munca, dar si in viata privata.

Pentru o cat mai buna autocunoastere, va propunem sa realizati cateva exercitii. Exemple cu exercitii de autocunoastere gasiti si in articolul Personal Branding sau Identitatea Personala.

Intrebarea pe care dorim sa o adresam legat de acest subiect este:

E suficienta autocunoasterea pentru o dezvoltare personala sanatoasa?

Din punctul nostru de vedere, raspunsul este NU. Nu este suficient sa ne autocunoastem, este necesar sa fim autentici, sa ramanem fideli identitatii noastre; sa avem curajul sa ne sustinem public valorile si credintele. A fi autentic inseamna a fi tu insuti, indiferent de contextul in care te afli.

Pentru a intregi imaginea pe care o avem despre o persoana autentica, psihologii umanisti au intocmit o lista cu cateva trasaturi comune pe care le detin persoanele autentice.

Trasaturi comune ale persoanelor autentice:

De unde apar comportamentele neautentice?

Daca e sa rezumam cele doua instante, am putea spune ca autenticitatea presupune sa ai curajul sa fii tu insusi, iar neautenticitatea vine din frica de a arata cine esti.

Pentru a face fata fricii, folosim mecanisme de aparare precum: perfectionismul, autosabotajul, negarea, distragerea etc. Aceste mecanisme sunt ca o masca ce nu permite celor din jur sa ne cunoasca asa cum suntem.

Probabil va mira ca perfectionismul se numara printre mecanismele de aparare. Multe persoane continua sa isi declare perfectionismul ca un atuu. Avem impresia ca acesta ne face angajati mai buni, parinti mai buni sau chiar oameni mai buni. Am putea spune ca atitudinea asupra perfectionismul este greu de schimbat, datorita faptului ca se primeste admiratie si aprobare pentru el. Atata timp cat il vedem ca pe un lucru pozitiv, nu vom fi dispusi sa depunem efort pentru a renunta la el.

Ce se ascunde in spatele persoanelor perfectioniste si cat de mult se aseamana acestea cu persoanele neautentice?

In concluzie, ce puteti face pentru a fi autentici?

Asadar, pentru a fi autentici la locul de munca, este important sa renuntam la mecanismele de aparare si sa ii lasam pe cei din jur sa ne aprecieze pentru ceea ce suntem. Atunci cand suntem noi insine, ne punem in valoare calitatile si punctele forte si, drept urmare, ne simtim mai energizati si mai fericiti la locul de munca.

Pana data viitoare va dorim sa fiti cat mai autentici!

 

Cu respect,

Echipa BackToBasics.

Author: Andreea Busecan

Updated: 2020/12/03)