Team dating pentru o munca in echipa eficienta

 

Astazi am ales sa vorbim despre o noua activitate care se afla la dispozitia profesionistilor din domeniul resurselor umane. Este vorba despre o activitate de teambuilding, care se poate desfasura atat in aer liber, cat si la birou. Aceasta se numeste „Team Dating” si ne ajuta sa extragem cateva concluzii bune de implementat pentru o munca in echipa eficienta.

Cu totii cunoastem beneficiile muncii in echipa si vom enumera si noi cateva, pentru a sublinia importanta acesteia: diminuarea conflictelor, cresterea motivatiei, depasirea perioadelor dificile, cresterea nivelului de incredere, promovarea creativitatii si a invatarii etc.

Team Dating, o noua modalitate de formare eficienta a echipelor

Intrebarile care apar recurent in mintea multor manageri sunt: Ce masuri si initiative pot lua pentru ca echipa mea sa functioneze tot mai mult conform asteptarilor si sa atinga performanta dorita? Ce sa fac astfel incat membrii grupului sa fie coezivi, iar climatul de lucru armonios? Cum sa imi determin oamenii sa comunice mai des, tocmai pentru a putea rezolva din timp si eficient situatiile dificile si conflictuale?

Ca raspuns la intrebarile acestea, cercetarile au gasit activitatea team dating ca fiind o modalitate simpla si eficienta de a ameliora problemele descrise mai sus si a spori munca in echipa, in cadrul organizatiilor.

Ce este Team Dating? 

Nu putem spune ca cercetatorii nu sunt creativi. Ideea de a lua un joc destul de adolescentin, acela de Speed Dating pentru a-i testa valoarea intr-un context organizational, este dovada a caracterului inovativ al acestora. 

Acestia au dorit sa observe performanta echipelor si tipul de interactiuni intre membrii grupurilor care au fost formate prin metoda de Team Dating. Procedura consta in interactiuni scurte, de aproximativ 2 minute, intre toti angajatii care urmeaza sa fie grupati in echipe. Interactiunea este semi-structurata, avand la baza cateva intrebari pe care sa si le adreseze unii altora, intrebari ce au rolul de a ghida conversatia. Pe langa acestea, participantii au libertatea sa vorbeasca si fara a utiliza intrebarile oferite.

In urma interactiunilor, se administreaza chestionare individuale, cu intrebari specifice pe anumiti indicatori cheie, pentru a afla preferintele individuale ale fiecarei persoane, referitor la ceilalti indivizi si la ce inseamna pentru ei munca in echipa. Pe baza rezultatelor, se utilizeaza o metoda des intalnita in sociologie si in psihologia sociala si anume, retelele sociale. Aceste retele sociale ne indica preferintele de relationare si potrivirea de colaborare intre participanti, iar pe baza acestora se recomanda formarea grupurilor de munca.

Despre importanta muncii in echipa prin metoda Team Dating

In urma rezultatelor studiilor s-a observat ca echipele formate astfel au o eficienta mai ridicata, dar si o atmosfera mai placuta. Unul din factorii prin care angajatii isi pastreaza motivatia la locul de munca este chiar acesta: tipul de interactiuni cu ceilalti colegi. In cazul in care interactiunile sunt pozitive, putem conchide ca si retentia angajatilor este mai usoara. 

O alta explicatie data de cercetatori, care poate motiva de ce echipele formate astfel sunt mai de succes, este tipul de diversitate al echipei. Este important ca aceasta diversitate data de trasaturile individuale sa nu creeze conflict. O echipa care prezinta o diversitate a trasaturilor, dar intr-un mod pozitiv si congruent, astfel incat colegii sa se agreeze intre ei, va avea o performanta mai crescuta fata de cei care doar se tolereaza reciproc.

S-a demonstrat ca prin aceasta metoda se poate asigura un nivel optim de coeziune al grupului si ca interactiunile intra-grup vor avea un caracter benefic, datorita tendintei membrilor de a comunica si de a rezolva problemele in mod pozitiv. Acest fapt scade conflictele de sarcina (evaluarea corecta a problemelor, deliberarea corecta a solutiilor si alegerea celei mai bune variante) si, in acelasi timp, sporeste eficienta procesului de invatare al echipei. 

Echipa este un organism viu, o retea neuronala, care preia informatii din mediu, le prelucreaza si invata pe baza acestora, iar o metoda care poate spori eficienta oricarui aspect din cadrul unei echipe, poate aduce o valoare mare echipei.

Cand si cum se poate implementa team dating?

Avand in vedere ca se apropie vara, momentul proprice pentru implementarea acestei strategii poate fi un teambuilding, la birou sau in aer liber. Acest tip de eveniment, desi are un caracter informal, poate fi momentul ideal de a imbina utilul cu placutul: activitati de relaxare in urma carora pot reiesi cateva concluzii legate de legaturile sociale din cadrul firmei voastre, urmate de un raport cu recomandari din partea specialistilor. Aceste recomandari au rolul de a spori eficienta echipelor. 

Speram ca informatiile oferite au reusit sa va ofere un plus de valoare in formarea echipelor voastre. Noi suntem adeptii lucrurilor simple, iar aceasta metoda, prin simplitatea ei, pare sa aduca valoare organizatiilor. In cazul in care aceasta metoda sau altele mai complexe din paleta noastra de activitati prezinta interes pentru voi, asteptam sa ne contactati.

Pana atunci, va dorim interactiuni pozitive cu rezultate optime!

Cu prietenie,

Echipa BackToBasics

Author: Andreea Busecan

Updated: 2020/03/24)