Cum sa fii energizat si fericit la munca

 

Caracterul este unul dintre subiectele noastre preferate si am mai discutat despre el intr-un articol precedent.

Pentru ca am observat un anumit nivel de confuzie legat de trasaturile de caracter, ne-am propus sa incercam sa le explicam mai bine si sa facem diferenta dintre acestea si alte caracteristici personale. Asta pentru ca, asa cum am discutat in articolul mentionat mai sus, cunoasterea, dezvoltarea si folosirea constienta a trasaturilor de caracter are numeroase efecte benefice atat la nivel de companie cat si la nivel individual. Atunci cand exista o aliniere intre cerintele jobului si caracterul persoanei care il ocupa, aceasta va fi mai multumita, mai implicata si mai capabila sa faca fata stresului si frustrarii, cu efecte asupra productivitatii si performantei in munca.

Desi caracterul si personalitatea sunt considerate deseori sinonime, nu este asa. Personalitatea presupune caracteristici innascute, iar caracterul consta in trasaturi dobandite, prin invatare, de la parinti, profesori, prieteni. Caracterul are la baza atitudini, credinte si valori pe care le avem in ceea ce priveste munca, familia, comunitatea si viata in general. Tot el ne modeleaza comportamentul si determina ce fel de persoane suntem. Ne vom stradui sa ne atingem obiectivele? Vom fi corecti cu cei din jur? Ne vom conforma regulilor grupului? 

Peterson si Seligman au identificat 24 de trasaturi de caracter pe care le-au denumit “signature strenghts” sau “puncte forte”. Fiecare dintre noi le detinem intr-un anumit grad, iar multitudinea de combinatii posibile reprezinta diferitele fatete ale caracterului uman si ilustreaza modul unic in care “suntem buni” fiecare dintre noi. Cele 24 de trasaturi au fost impartite in 6 categorii, fiecare facand referire la o valoare general umana. Ele au fost alese in asa fel incat sa fie valorizate in majoritatea culturilor si apreciate intr-un mod generalizat.

 

 

In forma cea mai simpla, o trasatura de caracter, este ceva la care esti bun si care iti aduce placere atunci cand pui in aplicare.

Spre deosebire de talente, care sunt apreciate pentru rezultatele pe care le produc, trasaturile de caracter sunt apreciate pentru ele insele. In urma exercitarii talentelor ne asteptam sa fim admirati si apreciati, insa trasaturile de caracter le vom manifesta indiferent daca suntem recompensati sau nu.

O alta diferenta majora, intre trasaturile de caracter si talente, este faptul ca acestea din urma sunt innascute si, desi pot fi dezvoltate, imbunatatirile sunt minore. Punctele forte pot fi construite cu practica, chiar si pe fundatii fragile. Daca in cazul talentelor nu avem de ales, punctele forte sunt in controlul nostru. Putem alege cand sa le folosim si daca dorim sa le dezvoltam. Nu este nevoie de prerechizite. Daca talentele sunt o masura a abilitatilor si sunt legate de ceea ce stim sa facem, trasaturile de caracter arata cum ne place sa facem lucrurile si sunt o masura a valorilor noastre.

Un alt aspect care merita evidentiat este faptul ca manifestarea punctelor forte ii inspira pe cei din jur. Ele creaza admiratie, nu gelozie. De asemenea, persoana care isi pune in aplicare trasatura, va simti satisfactie si implinire, nu aroganta sau superioritate. Bineinteles, si atunci cand observam talente in actiune suntem impresionati, dar din moment ce nu le putem imita nu suntem la fel de inspirati precum atunci cand observam o persoana care prin perseverenta si determinare depaseste obstacole care par insurmontabile.

Fiecare dintre noi avem mai multe puncte forte care ne caracterizeaza. Daca ai reusit sa le descoperi pe ale tale, trece-le prin urmatorul filtru, pentru a te asigura ca intradevar, te reprezinta:

  • iti creaza un sentiment de autenticitate (acesta sunt eu).
  • simti entuziasm atunci cand manifesti trasatura constient, mai ales la inceput.
  • manifestarea ei te energizeaza si nu te oboseste.
  • esti curios sa gasesti noi modalitati de exprimare a trasaturii.

Ca un prim pas in descoperirea trasaturilor, recomandam testul disponibil gratuit aici. Daca esti interesat de aplicarea acestor concepte la locul de munca, citeste mai multe in Cu caracterul la munca, sau Cum sa iei decizii dificile, si contacteaza-ne pentru solutii pliate pe nevoile tale.

 

Cu respect,

Echipa BackToBasics

Author: Gabriela Baba

Updated: 2019/02/07)