Dezvoltarea profesionala si respectarea angajamentelor

Dezvoltarea profesionala este un concept ce dobandeste o amploare tot mai mare pe piata muncii, atat pentru angajati, cat si pentru angajatori si aceasta poate fi realizata prin mai multe mijloace: traininguri, conferinte, cursuri, carti etc. Dintre acestea, cea mai practicata metoda pentru dezvoltarea profesionala o reprezinta trainingurile de soft skills pe diferite tematici: time management, comunicare, leadership, etc.

Dupa cum ati putut observa in articolele precedente la Backtobasics punem caracterului uman la baza dezvoltarii personale si dezvoltarii profesionale. Astfel, in articolul de fata, dorim sa aducem in prim plan importanta respectarii angajamentelor si a promisiunilor de zi cu zi.

Avand in vedere ca se apropie anul nou si majoritatea dintre noi isi contureaza “The new year’s resolutions”, va propunem sa includeti in planul vostru pentru anul urmator respectarea angajamentelor si a promisiunilor asumate in fata prietenilor, a familiei, a colegilor, dar si fata de voi insiva. Cel putin pentru noi, acesta este primul item pe lista de obiective pe anul viitor. 

De ce e important sa ne respectam angajamentele?

 

Asumarea angajamentelor ne ofera posibilitatea de a ne cladi credibilitatea si reputatia, de a fi oameni de cuvant, pe care cei din jur se pot baza. Toate acestea sunt componente critice ale increderii pe care altii o au in noi si de care avem nevoie pentru a putea avea relatii sociale benefice. 

Sa ne tinem promisiunile este un lucru dificil in ziua de azi, datorita dinamicii cu care se schimba lucrurile si a tentatiilor care apar de la o zi la alta. De cele mai multe ori, pentru a reusi sa ne tinem de cuvant este nevoie sa rezistam distragerilor, sa refuzam o alta persoana care poate ne face o invitatie mai interesanta in ultimul moment.

Faptul ca ne luam angajamentul de a ajunge la ora 8.00 la munca si de fapt ajungem destul de frecvent la 8.30 pentru ca nu ne putem trezi; faptul ca amanam in mod repetat o intalnire pentru ca ne intervin alte evenimente in program; faptul ca oferim un termen pentru finalizarea unui task si in mod repetat depasim termenul, pentru ca intervin variabile necunoscute; sau ii spunem unui coleg ca il ajutam la o sarcina si pe urma ne dam seama ca nu mai avem timp – toate acestea poate nu par lucruri mari la prima vedere, dar conteaza pentru cei din jurul nostru, pentru imaginea pe care ne-o cladim in ochii lor si pentru increderea pe care ei ne-o vor acorda pe viitor.

Cu totii avem momente cand facem promisiuni si nu reusim sa ne tinem de ele, din motive variate. Lucrul acesta este de inteles, atata timp cat se intampla doar in situatii exceptionale.


Motivele pentru care nu reusim sa ne tinem promisiunile in mod repetat:

 

  1. Persoana careia i se face promisiunea nu este atat de importanta si prioritara in viata celui care promite.
  2. Persoana care promite vrea sa multumeasca prea multi oameni, devine coplesit de angajamente si nu mai reuseste sa le onoreze. 
  3. Impactul actiunii promise este subestimat, aspect care duce la neindeplinire.

Respectarea promisiunilor face parte dintr-un sistem intern de valori. Asumarea unei activitati si a unei promisiuni cu perspectiva de a o termina, respectiv de a o onora, ar trebui sa aiba un caracter de obligativitate. Daca suntem selectivi in indeplinirea angajamentelor, celor din jur le va fi greu sa tina o evidenta a situatiilor in care se pot baza pe noi si a celor in care nu se pot baza, asa ca, exista riscul de a le scadea increderea in noi, aspect care va duce treptat la deteriorarea relatiilor.


Ce ne-ar putea ajuta sa ne respectam angajamentele?


Cu siguranta nu sa le evitam, pentru ca prin angajamente punem lucrurile in miscare si cladim relatii. Va recomandam sa:

  1. Rezistati dorintei/intentiei de a face pe loc un angajament, daca aveti cea mai mica indoiala ca il veti putea duce la bun sfarsit. Eventual, mentionati faptul ca ramane sa analizati si sa reveniti pentru a confirma angajamentul. 
  2. Comunicati cu cealalta persoana pe perioada indeplinirii angajamentului pentru a putea anunta din timp orice posibila modificare.
  3. Introduceti angajamentele in planificarea voastra, pentru a le vizualiza periodic si a vedea ce masuri puteti lua din timp, pentru a fi siguri ca le duceti la bun sfarsit. 
  4. Daca e necesar sa incalcati o promisiune, recunoasteti lucrul acesta fata de cealalta persoana si luati, impreuna, masurile necesare. Cereti-va scuze si gasiti o alta solutie care ar putea compensa promisiunea incalcata.
  5. Fiti atenti la nerespectarea angajamentelor, pentru a nu o transforma intr-un obicei.

Daca in dezvoltarea voastra profesionala doriti sa includeti si acest aspect, al respectarii angajamentelor si promisiunilor fata de cei din jur, dar si fata de voi insiva, va invitam sa accesati programul nostru de training „La ce ne ajuta dezvoltarea Caracterului”.

In incheiere, va dorim un an nou plin de angajamente si promisiuni realizate cu succes!

 

Cu respect,

Echipa BackToBasics

Author: Andreea Busecan

Updated: 2019/02/07)