Tehnici de coaching pentru tratarea procrastinarii

 

Cu siguranta, multi dintre noi am avut momente in care am procrastinat, cateodata chiar mai mult decat ne-am fi dorit. Pentru unii dintre noi, procrastinarea este o adevarata problema, deoarece interfereaza cu performanta si atingerea obiectivelor dorite. Astfel, in articolul de fata, ne-am propus sa va prezentam cateva tehnici de coaching pe care le puteti folosi in procesul vostru de a diminua momentele in care procrastinati.

Procrastinarea inseamna ca amanam in mod intentionat o sarcina, chiar daca suntem constienti de dezavantajele amanarii. Cand procrastinam, nu suntem constienti doar de faptul ca evitam sarcina in cauza, ci si de faptul ca amanarea este probabil o idee proasta. Si totusi, ajungem sa o facem. Tocmai de aceea, putem spune ca procrastinarea este, in esenta, irationala.

Ce este cu adevarat procrastinarea

Studiile in domeniul psihologiei arata faptul ca noi, oamenii, ne angajam in acest ciclu irational de procrastinare din cauza incapacitatii noastre de a gestiona starile negative din jurul unei sarcini, stari precum: plictiseala data de o sarcina rutiniera, anxietatea data de o sarcina dificila etc. 

Astfel, procrastinarea este o problema de reglare a emotiilor si nu una de gestionare a timpului, dupa cum crede multa lume. Pur si simplu, cand procrastinam, tot ce facem e sa fim concentrati pe urgenta imediata de a ne gestiona starile negative. Usurarea pe care o simtim atunci cand amanam este, de fapt, ceea ce face ciclul procrastinarii deosebit de vicios. Amanarea ne ofera usurare, adica o recompensa. Am fost rasplatiti pentru ca am amanat si stim din teoriile motivatiei ca atunci cand suntem recompensati pentru ceva, avem tendinta de repeta comportamentul apreciat. Tocmai de aceea, procrastinarea devine cu usurinta un obicei cronic.

Doar ca, desi procrastinam pentru a evita o stare negativa, tot ceea ce facem e de fapt sa o amanam. Emotiile negative vor fi in continuare acolo ori de cate ori ne vom intoarce la sarcina. Iar ceea ce ne spun studiile este ca prin amanare mai adaugam inca un nivel de emotii negative, precum stresul, anxietatea, scaderea stimei de sine si inclusiv auto-blamarea.

Dupa cum vedeti, procrastinarea are consecinte negative si, pe cat posibil, recomandam sa incercati sa o tratati. In demersul acesta, va recomandam cateva tehnici de coaching, pe care le gasiti mai jos.

Tehnici de coaching pentru rationalizarea gandurilor

Rationalizarea gandurilor presupune descoperirea „minciunilor” pe care ni le spunem cand hotaram sa amanam unele sarcini si acceptarea adevaratelor motive. Mai jos gasiti doua dintre amagirile pe care le intalnim frecvent. 

„Nu am timp sa fac aceasta sarcina astazi. Imi va fi mai usor sa o fac maine.”

  • Atitudinea de a lasa pe maine nu numai ca ne determina sa evitam o sarcina pe care o consideram neplacuta, dar, de asemenea, ne scapa de orice vinovatie sau rusine, promitand ca o vom face in curand. Cu alte cuvinte, privim optimisti spre viitor, fara a fi nevoie sa facem ceva in prezent.
  • Din pacate, aceasta atitudine nu functioneaza. Cand renuntam la a face ceva, adesea avem de fapt emotii neplacute de indoiala de sine, de anxietate cu privire la terminarea sarcinii. Plus, adevarul este ca aproape niciodata nu va fi mai usoara sarcina maine.

„Aman pentru ca cel mai bine ma mobilizez in munca sub presiune.”

  • In loc sa recunoastem ca amanam pentru ca nu avem chef sa facem o sarcina, ne convingem ca munca noastra este mai buna atunci cand o facem in ultima clipa.
  • Intr-adevar, o cantitate de presiune ne mobilizeaza, dar procrastinatorii devin dependenti de doze mari de presiune. Din cauza aceasta, ajung sa fie stresati si panicati in fata termenelor limita, care, de cele mai multe ori, sunt mai multe in acelasi timp.

E important sa ne constientizam amagirile pe care le folosim cand procrastinam si sa le eliminam. Apoi, sa discutam despre adevaratul motiv al amanarii, adica emotiile negative date de acele sarcini si sa incepem sa le gestionam.

Tehnici de coaching pentru gestionarea emotiilor negative

Despre acest subiect am scris intr-un articol anterior, pe care va recomandam sa il recititi.

Alte tehnici de coaching pentru gestionarea emotiilor negative care conduc la amanare, se refera la cultivarea curiozitatii fata de propria persoana, pentru a ajunge la o autocunoastere cat mai profunda. In acest scop, puteti sa va adresati urmatoarele intrebari:

  • Cand va simtiti tentati sa amanati, ce senzatii va apar in minte si corp? 
  • Ce emotii va provoaca distragerile datorita carora amanati? Unde le simtiti in corp? De ce anume va amintesc?
  • Ce se intmpla cu gandul de a amana in timp ce il observati? Se intensifica, se diminueaza?
  • Cum se schimba senzatiile din corpul vostru pe masura ce continuati sa le constientizati?

Tehnici de coaching pentru schimbare comportamentala

Dupa cum vedeti, luarea actiunii in depasirea procrastinarii o lasam la final, dupa ce ajutam persoana sa isi regleze gandurile si emotiile negative din jurul sarcinilor. Sa ii spui unei persoane care procrastineaza sa se apuce de treaba, inainte de gestionarea emotiilor, e ca si cum i-ai spune unei persoane cu depresie sa se inveseleasca. Mai multe detalii despre schimbarea comportamentului gasiti in acest articol.

Pe langa informatiile din articolul respectiv, ce mai puteti folosi e o tehnica numita „Activarea comportamentala”, care are la baza filosofia conform careia succesul poate fi atins pe baza planificarii activitatilor de asa natura incat sa ne permita sa traim in acord cu valorile noastre cele mai importante.

Alte tehnici de coaching pentru combaterea procrastinarii:

  • Tehnica eliminarii – cu cat o sarcina este mai grea, cu atat este mai bine sa o faci imediat.
  • Cea mai grea parte – identificati cea mai dificila parte a sarcinii si realizati-o prima.
  • Parti mici – realizati orice parte din sarcina, iar treptat faceti tot mai mult pana cand sarcina in sine nu mai pare atat de grea.
  • Plan de cinci minute – lucrati la sarcina cel putin cinci minute; dupa ce ati terminat cele cinci minute, setati-va inca cinci si tot asa.
  • Stabiliti un timp clar delimitat – programati un timp fix pentru a incepe sarcina.
  • Realizati o planificare mentala a sarcinii – ganditi-va care este prima actiune pe care ati face-o legata de sarcina, apoi urmatoarea si tot asa, pana cand aveti aproape toti pasii clar delimitati in minte.
  • Puneti obstacole intre voi si tentatiile de a procrastina – daca verificati in mod compulsiv social media, va puteti sterge aplicatiile sau va puteti pune o parola complicata, din 12 cifre, pentru a adauga frictiune la ciclul de amanare.

Informatiile din acest articol reprezinta doar o mica parte din ceea ce numim tehnici de coaching pentru tratarea procrastinarii. In cazul in care v-ati saturat sa tot amanati lucrurile, scrieti-ne si cu siguranta vom gasi o solutie la problema voastra.

Pana atunci, multa bafta in tratarea procrastinarii!

Cu prietenie,

Echipa BackToBasics

Author: Andreea Busecan

Updated: 2020/11/20)