Emotii pozitive in timp de pandemie

 

Nu stim cum va simtiti voi in aceasta perioada de pandemia, dar noua ne-ar prinde bine o pauza de la stirile care starnesc doar emotii negative, precum frica, depresie, furie etc. Dar ce sa facem ca sa avem parte de mai multe emotii pozitive? Vechiul si clasicul indemn, focuseaza-te asupra pozitivului poate parea un cliseu, dar daca ne gandit, oare chiar este? Psihologia pozitiva studiaza deja de ceva vreme emotiile pozitive si ne dezvaluie faptul ca cele negative, precum frica, ne pot inchide capacitatea de a functiona, in timp ce emotiile pozitive ne deschid catre posibilitati si ne ofera o capacitate crescuta de a merge mai departe.

Top emotii pozitive

Dr. Barbara Fredrickson, in cartea sa „Puterea emotiilor pozitive” ne spune ca „Investirea in lucruri care ne aduc mai multe emotii pozitive este o investitie in viitorul nostru. Alegeti speranta in locul fricii”. Dr. Fredrickson a venit cu o lista a top zece emotii pozitive, in ordinea frecventei intalnirii lor.  Parcurgeti lista si intrebati-va cand ati trait ultima data fiecare din emotiile de mai jos. Bucuria este o emotie de moment care apare in urma unei experiente pozitive. Fericirea sustinuta poate fi sporita prin cultivarea mai multor momente de fericire, oricat de mici ar fi ele. Recunostinta se refera la a ne concentra pe ce avem si nu pe ceea ce ne lipseste. Seninatatea este o stare de liniste, de calmitate chiar si sub presiune. Interesul este o stare sporita care ne atrage atentia asupra ceva nou, care inspira fascinatie si curiozitate. Interesul ne trezeste din starile anterioare si ne determina sa vrem mai mult. Speranta este credinta ca lucrurile se vor rezolva in bine, ca lucrurile se vor imbunatati, in ciuda oricarei experiente negative. Speranta ne da forta sa mergem inainte. Mandria este o emotie care apare in urma atingerii unui obiectiv pe care l-am considerat dificil sau de neatins, atunci cand ne-am depasit propriile asteptari. Amuzamentul se refera la momentele care ne determina sa radem, care ne scot din rutina, care ne scapa de oboseala si ne schimba perspectiva. Inspiratia poate aparea la un discurs puternic, din arta, muzica, natura, film sau sport. Inspiratia poate fi gasita in orice, oriunde, oricand. Aceasta poate duce la inovatie, concentrare sporita si motivatie crescuta. Venerarea, adica un sentiment de apreciere profunda fata de cineva. Dragostea le cuprinde pe toate cele de mai sus. Cand vine vorba de emotii pozitive, nu exista nimic mai puternic decat iubirea. Cand experimentam iubirea, simtim conexiune si exaltare.

Emotii pozitive – rol si importanta

Dr. Barbara Fredrickson numea emotiile pozitive substante nutritive pentru bunastarea noastra generala. Ce este important de stiut e faptul ca emotiile pozitive din prezent ne ajuta inclusiv la cresterea bunastarii din perioada urmatoare. Emotiile pozitive si importanta lor sunt bine documentate:
  • Ele imbunatatesc sanatatea fizica si psihica. 
  • Incurajeaza increderea si compasiunea. 
  • Impiedică simptomele depresive si ajuta oamenii sa se recupereze din stres. 
  • Pot chiar anula efectele nedorite ale emotiilor negative. 
  • Mai mult, emotiile pozitive favorizeaza o conexiune sociala mai buna.
Tot Dr. Fredrickson ne spune ca pentru fiecare experienta emotionala negativa avem nevoie de trei experiente emotionale pozitive, pentru a ne putea dezvolta armonios si a avea succes.

Ce sa facem pentru a avea emotii pozitive mai frecvent

Majoritatea dintre noi suntem destul de ocupati si mereu avem cate o lista de sarcini destul de lunga; atat acasa, cat si la munca.  Pentru a acorda o importanta ridicata emotiilor pozitive, este recomandat sa ne realizam si cate o lista “de simtit”. Aceasta inseamna sa ne programam timp pentru activitati care stim ca ne vor oferi acele emotii pozitive dorite. Oportunitatile de a beneficia de emotii pozitive sunt mai aproape de noi decat credem. Ele pot varia de la a face o plimbare in natura, la a petrece timp cu un prieten drag, a crea o noua reteta, a face sport, etc. Unele dintre cele mai valoroase oportunitati sunt conexiunile sociale, adevarate mine de aur pentru emotiile pozitive. Acestea pot avea loc in cadrul unor activitati placute cu familia, cu prietenii nostri si inclusiv printr-un simplu zambet si contact vizual cu persoana de la magazin. Acestea din urma sunt micro-momente de conectare surprinzator de puternice. Ne putem imbogati viata cu emotii pozitive si fara a castiga la loto sau a merge in concedii scumpe si frecvente. Recomandarea noastra este sa parcurgeti inca o data lista cu cele zece emotii si sa va intrebati:
  1. Cat de des experimentati aceste emotii pozitive: regulat, ocazional sau aproape deloc? 
  2. Ce puteti face pentru a le experimenta mai des? Aici, venim cu o provocare pentru voi, si anume, alegeti zilnic o emotie si incercati sa o puneti in practica impreuna cu persoanele care va inconjoara.
Pentru mai multe detalii despre cum va puteti imbogati viata cu emotii pozitive, scrieti-ne si povestim cu mare drag.

Cu respect,

Echipa BackToBasics

Author: Andreea Busecan

Updated: 2020/11/24)