Cum sa iei decizii dificile

De cate ori ai fost pus in situatii in care cerintele profesionale intra in conflict cu valorile si principiile tale? O criza financiara te pune in situatia de a renunta la un angajat loial si dedicat, sau copilul tau are un eveniment important in ziua in care ai intalnire cu cel mai mare client. Uneori genul acesta de alegeri par imposibil de facut si indiferent de decizie simti ca ai facut un compromis.

Deciziile intre “bine” si “bine” sunt considerate momente definitorii, pentru ca sunt cele care contribuie la formarea caracterului. Prin alegerea facuta, te angajezi in actiuni ireversibile care devin parte din identitatea ta. Acestea sunt momentele in care ai sansa sa-ti sustii valorile si credintele prin fapte. Cu cat treci prin mai multe decizii de acest gen, reusesti sa te cunosti mai bine, sa ai o intelegere mai buna a ceea ce este important pentru tine si sa petreci mai putin timp deliberand pe viitor.

Joe Badaracco, profesor de etica in afaceri la Harvard Business School, recomanda patru intrebari care sa te ajute in momente de cumpana:

1. Care sunt consecintele?

In primul rand, trebuie sa iei in considerare fiecare solutie cu consecintele ei. Consecintele se pot referi la tine, la angajatii tai, la companie sau chiar la industria in care activezi. Ideea este sa-ti faci o imagine de ansamblu asupra problemei si sa vezi care dintre solutii ar face mai mult bine si mai putin rau.

Sa luam spre exemplu urmatoarea situatie: Un manager de departament afla ca firma urmeaza sa concedieze zece angajati. Unul dintre angajatii aflati in pericol si, in acelasi timp, un bun prieten, se gandeste sa ia un credit pentru o casa si ii cere sfatul cu privire la aceasta decizie. Ce ar trebui sa faca managerul? Sa incalce confidentialitatea la care il obliga postul sau sa isi minta prietenul?

Consecintele primei variante ar putea fi chiar concedierea managerului, iar a doua varianta ar pune angajatul intr-o situatie financiara precara. Alte consecinte pot face referire la familia angajatului, alti angajati care ar putea fi in aceeasi situatie si compania per ansamblu.

2.Care sunt obligatiile mele?

Cu toti avem obligatii: ca si parinti, cetateni, angajati, manageri. Aceasta intrebare se refera la datoria de a respecta drepturile si demnitatea celor din jurul nostru. Poti vorbi cu oamenii care vor fi afectati de aceasta decizie si sa intelegi punctul lor de vedere, sa vezi ce ar considera ei ca fiind o decizie corecta.

In cazul anterior, obligatiile profesionale ar fi acelea de pastra confidentialitatea pana cand conducerea este pregatita sa o faca publica. Pe de alta parte ca si manager, ai obligatia de a te preocupa de bunastarea angajatului, iar ca si prieten, ai obligatia de a-i spune adevarul.

3. Ce solutie ar functiona in situatia de fata?

Aici te vei orienta spre aspectele pragmatice ale problemei. Dincolo de obligatiile morale, ai nevoie de o solutie care va avea efect si care va duce la depasirea problemei. Pentru ca nu traim intr-o societate ideala, predictibila, in care toata lumea isi respecta datoriile, trebuie sa vedem situatia asa cume este: resursele sunt limitate, oamenii isi urmeaza de cele mai multe ori ori propriile interese, iar unele alegeri pot fi dureroase.

Aceasta intrebare nu trebuie inteleasa ca si o ocazie de a alege calea cea mai usoara. Rolul ei este de a-ti atrage atentia asupra obstacolelor ce pot aparea si sa te pregateasca sa-ti folosesti toate atuurile in depasirea lor.

In exemplul anterior, pragmatismul ne forteaza sa ne gandim la posibilitatea ca angajatul a auzit deja zvonuri despre concedieri si a venit sa afle mai multe inflormatii.

Solutia propusa de Badaracco este aceasta: Spune-i prietenului ca momentul ales de el nu este potrivit pentru asemenea investitie, fara sa-i dai mai multe detalii. In acest fel nu incalci confidentialitatea la care locul de munca te obliga, dar nici nu ii dai prietenului sfaturi proaste. Daca persoana insista sa afle mai multe detalii, raspunde cu sinceritate: “Nu pot sa spun mai mult in momentul de fata.”

4. Cu ce decizie pot sa traiesc?

Aceasta intrebare se refera la mesajul pe care vrei sa-l transimiti despre valorile tale si eventual ale companiei. Cum poti sa actionezi intr-un mod care reflecta aceste valori?

Imagineaza-ti ca trebuie sa explici decizia ta unui prieten apropiat, unei persoane in care ai incredere si pe care o respecti. Te simti confortabil?

In final, la acest tip de intrebari nu gasesti raspunsuri, ci le creezi, prin decizia pe care o iei. Vei fi responsabil pentru ea si va trebui sa traiesti cu consecintele ei. Modul testat de a rezolva aceste probleme este acela in care gandesti problema ca manager, adunand informatii si sfaturi, insa o rezolvi ca om.

Pentru ca de cele mai multe ori nu avem timpul si datele necesare pentru a trece prin tot acest proces, Badaracco propune trei teste rapide care captureaza esenta acestor intrebari:

1. Testul ziarului: Imagineaza-ti ca decizia ta va aparea in ziarul de maine. Cum ar arata?Acest test te ajuta sa vezi impactul deciziei tale intr-un mod prgamatic, in contextul vietii reale.

2. Pune-te in locul celorlati: Prin acest test poti sa identifici elemente pe care le-ai putea trece cu vederea, din cauza presiunii de a lua o deciziesi poti intelege circumstantele celorlalte persoane implicate.

3. Testul celui mai bun prieten: Intreaba-te cum ti-ar placea sa fii vazut de persoanele importante din viata ta, peste cativa ani, cand se gandesc la decizia pe care ai luat-o. Aici accentul cade din nou pe caracterul tau si al companiei pe care o conduci.

Tu ce alte metode folosesti in momentele de cumpana? Daca intampini frecvent dificultati sau echipa ta are nevoie de ajutor in imbunatatirea procesului de luare a deciziilor, te invitam sa te inscrii la trainingul „Your training is your business” sau sa consulti pagina noastra de trainiguri si sa ne ceri o oferta.

Cu respect,

Echipa BackToBasics

Author: Gabriela Baba

Updated: 2019/02/07)