What’s your Superpower?

Cu caracterul la munca

Companiile investesc din ce in ce mai mult in oameni. Au inteles ca pentru a fi competitive si pentru a-si pastra angajatii valorosi este nevoie sa le ofere mai mult decat un fluturas de salariu. Dincolo de trainingurile de soft skills, propunem o noua abordare a dezvoltarii profesionale, cu efecte semnificative la nivelul intregii companii, dar si la nivel individual. Este vorba de exploatarea si dezvoltarea caracterului.

Cuvantul caracter este folosit destul de flexibil, uneori invocand reputatia unei persoane, alteori nivelul de moralitate, iar alteori este confundat cu onestitatea sau cu integritatea. Rareori desemneaza ceea ce ar trebui, adica totalitatea trasaturilor unei persoane, care ies in evidenta si o disting de cei din jur. Atunci cand spunem ca o persoana este “de caracter” ne referim la caracteristicile pe care aceasta le are si care pot sa includa: curaj, sinceritate, loialitate, etc.

Caracterul ne ajuta sa facem alegeri in viata de zi si este in acelasi timp rezultatul acestor alegeri. El se formeaza pe masura ce avem diferite experiente, luam decizii si ne stabilim un sistem de valori. Nefiind innascut, sta in puterea noastra sa il modelam asa cum ne dorim.

Iata ce spun studiile despre trasaturile de caracter si relatia lor cu munca:

  • Utilizarea punctelor forte ale caracterului la serviciu aduc satisfactie in munca si cresc productivitatea. Oamenii sunt mai eficienti si mai fericiti atunci cand exista o compatibilitate intre trasaturile lor si cerintele jobului.
  • Explorarea trasaturilor de caracter la locul de munca reduce stresul si imbunatateste abilitatea angajatilor de a face fata acestuia.
  • Perseverenta ca si trasatura de caracter este cel mai des asociata cu productivitatea crescuta. Persoanele perseverente isi vad deseori jobul ca si o vocatie, ceea ce ii determina sa aiba o performanta crescuta in sarcini.
  • Folosirea trasaturilor de caracter este relationata cu o atmosfera de munca mai buna, succes profesional si o stare de bine la nivel personal.
  • Perseverenta, entuziasmul si curiozitatea sunt traturile relationate cu scopuri de munca ambitioase si o stare de sanatate mai buna.
  • La nivel de management, onestitatea/integritatea este trasatura cel mai des legata de performanta in munca.

Pentru explorarea si dezvoltarea caracterului, recomandam urmatorii pasi:

1. Defineste-ti valorile: Care sunt aspectele cele mai importante pentru tine? Gandeste-te la momentele in care te superi cel mai des. Cel mai probabil, atunci iti sunt trecute cu vederea anumite valori. Ce simti atunci cand cineva minte? Atunci cand se profita de pe urma cuiva? Cand se ignora procedurile si se risca siguranta? Fa o lista cu aceste valori.

2. Cauta metode de a-ti folosi trasaturile pozitive de caracter in fiecare zi: Daca una din trasaturile tale este sinceritatea, fii sincer cu toti colegii tai, chiar daca nu pare important pe moment.

3. Aminteste-ti situatii din trecut in care nu ti-ai sustinut valorile: Ce ai fi putut face diferit? Invata din aceste situatii si procedeaza diferit in viitor.

4. Analizeaza-ti colegii si cercul de prieteni: Iti petreci timpul cu persoane pe care le admiri? Intalnesti la ei calitati pe care iti doresti sa le dezvolti? Daca nu, este timpul sa-ti largesti cercul social.

5. Pune-ti valorile in practica: Caracterul se cladeste prin ceea ce faci. Foloseste fiecare ocazie pentru a-ti forma obiceiuri comportamentale in concordanta cu valorile pe care le ai.

6. Gaseste noi activitati pentru dezvoltarea caracterului: Fa voluntariat, sustine o cauza in care crezi, citeste despre oameni pe care ii admiri si ia exemplu.

 

Asa cum am vazut, sta in puterea noastra sa ne recunoastem si sa ne folosim punctele forte ale caracterului, dar si sa le dezvoltam pe celelalte. Sta in puterea noastra sa ne luam angajamentul ferm de a face ceea ce este bine, la momentul potrivit, din motivele care conteaza. De ce? Pentru ca ne dorim sa devenim leaderi care reusesc sa inspire, sa avem angajati productivi si multumiti de calitatea muncii pe care o presteaza si, nu in ultimul rand, ne dorim sa fim oameni de caracter.

Suntem BackToBasics, busola relatiilor de munca sanatoase. Pledam pentru o dezvoltare sanatoasa si armonioasa a pietei si va invitam sa accesati programul nostru de training “Your Character is your business”. Acest program are la baza 24 trasaturi de caracter pozitive, considerate importante la scara larga. Scopul programului este cunoasterea trasaturilor individuale, folosirea punctelor forte de catre fiecare persoana si dezvoltarea caracterului la nivel de organizatie.

Obiectivul nostru este ca acest program sa ajunga in cat mai multe companii deoarece el reprezinta valorile noastre puse in practica. Din acest motiv, toate companiile care vor incheia un contract cu noi vara aceasta, vor beneficia gratuit de acest program.

Spune-ne parerea ta si cere mai multe detalii pe email sau in formularul de contact.

 

Multumim,
Echipa BackToBasics.ro

Author: Gabriela Baba

Updated: 2019/02/07)