O noua abordare in managementul timpului

A mai trecut o saptamana….

Aceasta este impresia cu care multi dintre noi ramanem. Timpul trece repede si de multe ori exclamam “Nu stiu cand a trecut luna asta!”, “Ce repede a mai trecut un an!“.

Ce putem face in aceasta situatie?

 

Recomandarea noastra este sa facem o schimbare a unghiului din care privim managementul timpului.

Problema nu este faptul ca timpul trece, pentru ca acesta este cursul natural. Intrebarea pe care ar trebui sa ne-o adresam este “Cu ce am ramas din anul care a trecut?”, “Cum mi-am folosit timpul saptamana acesta?“, “Cu cata energie am ramas la finalul unei zile?”

Probabil ati simtit si voi ca joburile din ziua de azi sunt tot mai provocatoare si complexe. Activitatile de petrecere a timpului liber sunt tot mai diverse si atragatoare, incat am vrea sa facem de toate. Astfel, ne dorim un management al timpului care sa ne permita sa avem parte de cat mai multe sarcini indeplinite la job si de cat mai multe experiente in viata personala.

Doar ca, dupa orele lungi de munca, ne intoarcem acasa epuizati si, de multe ori, consideram familia sau prietenii o cerinta in plus in viata noastra deja suprasolicitata, si nu o sursa de bucurie si de energizare.

Cum ne ajuta managementul timpului?

Degeaba realizam planuri de gestionare a timpului daca noi, de fapt, nu avem energia necesara pentru a le realiza. Drept urmare, cand ne facem planuri pentru ziua care urmeaza, este important sa ne gandim si la energia de care dispunem, nu doar la timpul disponibil.  

Numarul de ore dintr-o zi sunt fixe, pe cand, cantitatea si calitatea energiei variaza. Un management eficient al timpului nu este suficient, pentru ca acesta nu garanteaza ca veti avea suficienta energie pe parcursul unei zile, pentru a putea face tot ceea ce va doriti.

Cum altfel putem aborda situatia?

Vestea buna este ca avem control asupra energiei noastre. Daca ne asumam responsabilitatea pentru energia pe care o avem si pe care o producem, ne vom simti mai motivati si mai productivi. Pentru aceasta este nevoie sa avem un rol activ prin care sa ne planificam activitatile in functie de energia pe care fiecare o consuma sau o genereaza.

Ce rol are energia in managementul timpului?

Pentru a fi eficienti si implicati, avem nevoie de patru tipuri de energie: fizica, emotionala, mentala si spirituala. Toate acestea sunt importante si nici una nu este suficienta in mod independent. Tipurile de energie sunt interconectate si se influenteaza reciproc.

Energia fizica se refera la cantitatea de energie pe care o avem, cea emotionala la calitatea ei (pozitiva sau negativa). Energia mentala face referire la capacitatea noastra de a sta focusati pe ceea ce facem, iar cea spirituala este forta care ne determina sa mergem mai departe.

 

Cand energia este negativa, performanta scade; cand energia este pozitiva, performanta creste.

Pentru a beneficia de cele patru tipuri de energie, avem nevoie sa fim:

Energizati fizic: putem controla energia fizica prin sport, somn (7-8 ore pe noapte) si alimentatie corespunzatoare (in afara meselor normale, se recomanda o gustare la fiecare 3 ore).

Conectati emotional: sa ne aflam mare parte din timp in cadranul verde si albastru. Pentru aceasta, va puteti crea o lista cu activitati care va dau energie (sa va uitati la poze cu familia, sa faceti o plimbare, sa va uitati la un clip amuzant etc). De obicei, acestea sunt lucrurile pe care le taiem primele cele pe care le taiem prima data de pe lista cand ne simtim coplesiti de tot ceea ce avem de facut intr-o zi. Puneti lista la vedere si asigurati-va ca in fiecare zi indepliniti o parte din aspectele enumerate acolo.

Focusati mental: sa rezistam distragerilor (mesaje, social media etc), sa nu incercam sa facem mai multe lucruri in acelasi timp. Se recomanda sa lucram in sprinturi de maxim 90 minute, dupa care sa luam pauza timp de 15 minute. Transformati acest model de sprint- relaxare – sprint – relaxare, intr-un obicei zilnic, pentru a va pastra nivelul de energie cat mai ridicat. Aceasta pentru ca, succesul nostru este determinat de viteza cu care reusim sa ne reenergizam. Ne va fi mult mai usor sa ne crestem energia daca aceasta este doar putin scazuta, decat daca asteptam pana ce suntem deja epuizati. Acelasi lucru este valabil si cu calitatea energiei. Este recomandat sa luam masuri si sa ne relaxam inainte ca frustrarea si stresul sa atinga cote maxime.

Aliniati cu un scop: Se refera la a avea un scop in tot ceea ce facem, dupa ce vrem sa ne ghidam, mai ales atunci cand intampinam obstacole. Va invitam sa urmariti clipul de doua minutecare o sa va ajute sa va conturati sau clarificati propriul scop, astfel incat sa stiti cum sa va lasati amprenta asupra unui job si asupra familie.

Ce sa retineti din acest articol despre managementul timpului 

Pentru a sublinia si mai mult importanta energiei in viata de zi cu zi, va invitam sa raspundeti la urmatoarele intrebari:

  • Daca maine cand va treziti ati descoperi ca aveti mai multa energie pozitiva si concentrata pe scopul vostru, energie pe care sa o investiti in munca si in familie, in ce fel s-ar schimba viata voastra?
  • In calitate de leader, cat de valoros credeti ca ar fi sa puteti aduce mai multa energie pozitiva si mai multa pasiune la locul de munca?
  • Daca fiecare dintre noi am avea mai multa energie pozitiva pe care sa o investim in relatiile interumane, cum credeti ca ar arata acestea?

Daca v-am starnit curiozitatea si interesul, puteti sa ne contactati pentru un time management training. Vom imbina managementul energiei cu managementul timpului, pentru a va ajuta sa duceti la bun sfarsit ceea ce va propuneti.

In incheiere, va dorim cat mai multe zile incarcate cu energie pozitiva!

Cu respect,

Echipa BackToBasics

Author: Andreea Busecan

Updated: 2019/04/14)