Leadership training:

 Rolul viziunii in dezvoltarea echipei

In articolul de fata, din categoria Trainingurine propunem sa discutam despre urmatoarele aspecte:

  • leadership si importanta acestuia;
  • doua aspecte esentiale ale leadershipului;
  • cum se pot raporta liderii la o echipa;
  • rolul viziunii in leadership;
  • punerea in practica a viziunii cu ajutorul unui leadership training.

Despre leadership

Conceptul de leadership este frecvent discutat in toate firmele, de la start-up-uri pana la corporatii. In ultima vreme observam o schimbare in modul in care definim, privim si aplicam acest concept.

Daca in trecut accentul predominant era pus pe leaderi si ce pot face acestia, in prezent, accentul este pus pe echipe si valoarea pe care acestea o pot aduce firmelor. In acest nou context, leaderul este un facilitator al rezultatelor pe care o echipa le poate avea; nu mai este vorba doar despre leader si rezultatele lui, ci despre echipa si rezultatele acesteia.

Ce este important in leadership?

Ne-am gandit ca in articolul de fata sa discutam despre doua aspecte pe care le consideram esentiale:

  1. Leadershipul privit ca o serie de actiuni facute in folosul echipei;
  2. Leadershipul ca viziune care sa ghideze aceste actiuni (leadership vizionar).

Sa le luam pe rand:

  1. In primul rand, leadershipul reprezinta ajutorul oferit echipei.

… ajutorul pe care, tu ca leader, esti dispus sa il oferi echipei. Nu este nicidecum o pozitie sau un titlu pe care il are cineva. Poti fii leader in cadrul unei firme, dar sa nu ai titlu de manager.

Leadershipul este o formalizare a unei situatii existente deja. Prima data oferi ajutor echipei, iar in momentul in care castigi increderea acesteia, poate aparea si recunoasterea printr-o pozitie oficiala.

Cu alte cuvinte, leadershipul nu este despre putere sau despre a fi la conducere. Mai degraba, este vorba despre a avea grija de cei cu care lucrezi. Consideram ca leaderul are o responsabilitate fata de oamenii pe care ii coordoneaza; o responsabilitate bazata nu doar pe crestere profesionala, ci si pe facilitarea well being -ului la munca si in viata in general.  

Leadershipul poate fi comparat cu rolul de parinte. Oricine poate fi parinte, dar nu toata lumea are abilitatile necesare. La fel si cu leadershipul: oricine ar putea avea o pozitie de coordonare, dar nu oricine ar trebui sa aiba.

Atat in rolul de parinte, cat si in cel de leader, bucuria vine din a vedea copilul/ echipa ca reuseste sa faca mai mult decat a crezut ca poate. Cu cat credem mai mult in oamenii cu care lucram, cu atat mai mult ii putem inspira si stimula sa isi depaseasca propriile limite.

In cazul unui leader, provocarea nu vine din a gasi firma sau echipa perfecta, ci de a participa la construirea unei echipe pe care sa o ajute sa evolueze continuu.

Daca suntem condusi de leaderi nepotriviti simtim ca lucram pentru companie, in detrimentul binelui propriu. Daca suntem condusi de leaderi bine pregatiti, simtim ca lucram pentru noi, sa devenim mai buni.

  1. In al doilea rand, e important ca un leader sa aiba o viziune

O viziune este despre ceea puteti oferi celorlalti sau lumii. O viziune clara duce spre alinierea actiunilor, facilitarea luarii deciziilor, consolidarea brandului, si, nu in ultimul rand, este inspirationala. Toate acestea, datorita faptului ca viziunea reprezinta cumulul aspiratiilor pe care o firma le are, ceea ce isi doreste ea sa devina.

De exemplu, Disney are o viziunea usor de retinut si cu impact, si anume, de a-i face pe oameni fericiti. Este ceea ce Disney vrea sa ofere lumii (fericire), este ceva spre ce firma aspira si, totodata, este inspirationala pentru angajati. De asemenea, este un criteriu pe baza caruia se iau deciziile privind noile reguli, noile activitati etc.

O viziune nu se rezuma doar la clientii externi fimei. Angajatii sunt tot clientii firmei, dar clienti interni. Daca va veti sacrifica mereu angajatii pentru a oferi cat mai multe facilitati clientilor, inseamna ca va incalcati viziunea. S-ar putea ca aceasta sa fie doar o modalitate prin care credeti ca puteti face mai mult profit, nu o viziune in sine.

Care este conditia pentru ca viziunea sa se indeplineasca?

O conditie esentiala in leadership este ca leaderul sa se simta inspirat de echipa cu care lucreaza. Daca nu crede in echipa, el, la randul lui nu o va putea stimula spre indeplinirea viziunii pe care o are. In general, leaderii au o viziune, dar echipele sunt cele care indeplinesc viziunea.Vizionarii au nevoie de echipe la fel de mult cum echipele au nevoie de o viziune.

Majoritatea zilelor de munca le traim din inertie. Lucrurile pur si simplu se intampla in jurul nostru, iar noi ne adaptam la diverse contexte.

Un leader vizionar sparge acest tipar de munca din inertie si pune accent pe scop, viziune si initiative in directia indeplinirii viziunii. Acest aspect imbunatateste experienta unei zile de munca si creste satisfactia echipelor.

Cum se pot raporta liderii la o viziune:

Viziunea e perspectiva din care privim lucrurile si are rolul de a incorpora toate actiunile si comportamentele in care ne angajam. Pentru a pune in practica o viziune este necesar sa elaboram un plan, cu actiuni periodice, usor de urmarit. Astfel ne crestem sansele sa ne indeplinim planurile pe termen lung si ca acestea sa fie in acord cu viziunea stabilita initial.

Pentru a pune leadershipul si viziunea in actiune, va stam la dispozitie cu mai multe tipuri de Leadership Training, organizate de BackToBasics.

 

In incheiere, nu uitati faptul ca  viata este frumoasa datorita oamenilor care ne inspira si pe care ii putem inspira la randul nostru.

Cu respect,

Echipa BackToBasics

 

Author: Andreea Busecan

Updated: 2019/03/06)