Cunoasterea si aplicarea valorilor.

Adevarata dezvoltare personala

La cateva luni de la venirea pandemiei, atat in sedintele de coaching, cat si in discutiile informale, am auzit tot mai des persoane spunand ca pandemia i-a ajutat sa isi reseteze prioritatile si sa isi cunoasca adevaratele valori.

Lucrul acesta pe mine m-a bucurat, deoarece de mult timp pledez pentru o viata si o munca bazate pe valori, pentru ca, din punctul meu de vedere, o dezvoltare personala corecta incepe cu cunoasterea si aplicarea propriilor valori.

Conform studiilor din psihologia pozitiva, valorile ne cresc fericirea acasa si la job, ne imbunatatesc relatiile, ne conduc la un echilibru in ceea ce priveste sanatatea noastra, ne ajuta sa ne atingem obiectivele de viata, ne reduc stresul si ne ofera scop si sens in viata.

Ce sunt valorile si cum pot ele sa ne ajute in adevarata dezvoltare personala

Fiind psiholog la baza, in procesele de dezvoltare personala (atat in coaching, cat si in traininguri) aplic concepte din cateva curente psihologice precum psihologia pozitiva, psihologia cognitiv-comportamentala si inclusiv curentul ACT.

In terapia de acceptare si angajament (ACT), termenul de valori se refera la activitati care dau sens vietii noastre. Valorile nu sunt obiective, ele sunt o busola care ne ajuta sa facem alegeri in functie de directiile pe care ni le dorim in vietile noastre. Valorile noastre sunt extensii ale noastre si ne definesc ca persoane.

Cum aplicam valorile in viata cotidiana

In fiecare moment al fiecarei zile, indiferent daca ne dam seama sau nu, luam o decizie cu privire la cum sa ne petrecem timpul, la ce sa acordam atentie, unde sa ne directionam energia. Astfel, valorile noastre se reflecta in modul in care decidem sa ne comportam. Acest lucru este extrem de important, pentru ca avem cu totii cateva lucruri in care credem si spunem ca le pretuim, dar pe care nu le punem in practica niciodata sau aproape niciodata.

Actiunile sunt cele care spun adevarul. Declaram ca dorim sa ne schimbam cariera, dar ne simtim usurati ca nimeni nu ne-a chemat la interviu si putem ramane in zona noastra de confort. Le spunem prietenilor ca dorim sa iesim in oras, dar cand ne suna, mereu respingem invitatia pe diferite motive. Toate aceste mici actiuni sau inactiuni isi pun amprenta asupa noastra, printr-o dezvoltare personala pe care de multe ori nu ne-am dori-o, daca am fi constienti de ea.

Multi dintre noi afirmam valorile pe care ne-am dori sa le avem, ca modalitate de a acoperi valorile pe care le avem de fapt. In loc sa ne confruntam cu cine suntem cu adevarat, ne pierdem in cine vrem sa devenim. Altfel spus, ne mintim pe noi insine pentru ca nu ne plac unele dintre propriile noastre valori si, prin urmare, nu ne place o parte din noi insine. Nu vrem sa recunoastem ca avem anumite valori si ca ne-am dori sa avem altele. 

Multi dintre noi incepem sa ne gandim la valori si la ce e cu adevarat important pentru noi doar cand trecem prin perioade dificile precum o trauma sau stres indelungat. Acelea sunt momentele in care simtim ca pierdem controlul asupra vietii si dorim sa ne regasim pe noi insine, deoarece simtim ca nu traim viata dorita. Poate vrem sa fim la plaja, sa inotam in mare, dar cerintele coplesitoare ale jobului sau ale familiei ne fac sa ne simtim ca nu putem avea parte de aceasta dorinta.

In acele momente e important sa ne detasam putin de fortele turbulente si stresante si sa fim observatori ai vietii noastre. Astfel putem sa ne cream o perspectiva clara cu privire la viata pe care o avem si la cea pe care dorim sa o avem. Atunci putem sa ne intrebam: „Chiar suntem cine declaram? Cel mai mult ne pasa chiar de ceea ce facem in fiecare zi sau am inceput sa punem la indoiala deciziile si prioritatile de pana acum?”

Intregul proces de ajustare a propriilor valori este in sine un proces de regasire a propriei identitiati si un proces corect de dezvoltare personala. Acest proces, unii il realizeaza cu ajutorul unui coach, prin sesiuni individuale de coaching, iar altii se retrag pe o insula sau intr-o padure pentru un proces minutios de introspectie.

Tipuri de valori

Haideti sa luam cateva exemple de valori clare, deoarece exista valori sanatoase si valori nesanatoase.

In articolul lui Mark Manson puteti gasi mai multe detalii despre valori. El ne spune ca valorile sanatoase sunt bazate pe realitate, constructive din punct de vedere social, imediate si controlabile. Valorile nesanatoase sunt irationale, distructive din punct de vedere social, fara impact imediat si incontrolabile.

Onestitatea este o valoare sanatoasa deoarece avem control asupra ei, reflecta realitatea si este benefica si celorlalti, chiar daca uneori este neplacuta. Popularitatea, in schimb, poate genera probleme pentru ca mare parte din ce se intampla se afla in afara controlului nostru – nu stim cine va veni la o petrecere, cine ne va placea si cine nu. In al doilea rand, nu se bazeaza pe realitate – ne putem simti populari, dar de fapt nu stim ce gandesc ceilalti.

Dupa cum se poate observa, valorile sanatoase vin din interior, iar cele nesanatoase sunt dependente de evenimentele exterioare.

Acum la final vreau sa va impartasesc valorile mele, care sunt: inteligenta sociala, corectitudinea, noutatea, eficienta si libertatea.

Voi ce valori aveti si cum va influenteaza acestea deciziile zilnice?

Daca doriti sa aflati propriile valorile sau daca deja vi le cunosti si doriti sa aflati modalitati de a le pune mai des in practica, va invit la o sedinta de coaching in care sa va descoperiti pe voi si valorile care va ghideaza viata!

Cu prietenie,

Andreea Busecan

Andreea Busecan

Psiholog Organizational & Coach

Author: Andreea Busecan

Updated: 2021/01/14)