Motivatie sau angajament?

                                                                                                                           Asemanari si diferente

Ce trebuie sa stiti legat de diferentele si asemanarile dintre motivatie si angajament

Am discutat in articolul trecut despre motivarea angajatilor, despre cum sa ne auto-motivam si cum sa ii motivam pe cei din jur, folosind „Legea motivarii prin apropiere sau evitare”. Dupa cum bine stim, companiile isi doresc ca angajatii lor sa aiba, pe langa o motivatie crescuta, si un angajament ridicat. 


Motivatia este DE CE-ul actiunilor noastre


Motivatia, asa cum ii spune si numele, vine de la motiv (cauza, imbold, scop) care impulsioneaza spre actiune. Motivatia raspunde la intrebarea “DE CE fac ceea ce fac?”

Raspunsul poate varia:

  • pentru motive exterioare noua (motivatie extrinseca) – pentru un venit mai mare, pentru a fi acceptati in comunitate, pentru o promovare etc;
  • pentru motive interioare noua (motivatia intrinseca) – sa invatam si sa ne dezvoltam cat mai mult, sa devenim autonomi, sa aducem plus valoare in firma etc.

Motivatia crescuta se traduce prin incantare, entuziasm, energie ridicata, iar cea scazuta prin dezamagire, frustrare, apatie etc. Putem vedea motivatia ca pe un rollercoaster emotional, cu fluctuatii frecvente, care variaza de la intens pozitiv la intens negativ. Motivatia ridicata, sustinuta o perioada indelungata, creeaza conditiile pentru formarea angajamentului. Acesta din urma se bazeaza pe legatura formata intre angajat si companie si, spre deosebire de motivatie, odata aparut, este mai stabil in timp.

 

Angajamentul este despre relatii si incredere

Angajamentul vine de la angajare, asumare, dedicare, implicare intr-o relatie bi-directionala, intre angajat si firma. Aceasta relatie, pentru a stimula aparitia angajamentului, are nevoie de motivatie intrinseca si de incredere intre cele doua parti.


  • Motivatia intrinseca apare atunci cand angajatii simt ca munca lor are o semnificatie, un rol si un impact in companie.
  • Increderea face trecerea dincolo de motivatie (care este centrata pe angajat si beneficiul lui) la un sentiment de responsabilitate si dedicare din ambele parti.

La fel ca si orice alta relatie, de exemplu de prietenie sau amoroasa, si relatia dintre firma si angajati ar trebui sa fie caracterizata de sprijin reciproc, indiferent de circumstantele unei anumite perioade.

Relatia dintre motivatie si angajament

Haideti sa luam ca si exemplu o perioada mai dificila pentru a vedea cum se manifesta conceptul de angajament:

  • Orice angajat va avea momente in care motivatia ii va fi mai scazuta, din diferite motive. Daca angajamentul este crescut, se va implica cu daruire in sarcinile existente, chiar daca pe moment el nu are beneficii evidente; o va face din respectul pentru firma si pentru relatia cu aceasta.
  • Pentru a mentine angajamentul organizational crescut, este recomandat ca firma sa raspunda in acelasi mod: daca un angajat doreste sa invete ceva nou, care il motiveaza in mod deosebit, firma ii va permite acest lucru, chiar daca pe termen scurt nu exista potential de valorificare a noilor cunostinte.

Putem observa ca increderea manifestata in exemplul de mai sus se bazeaza pe mentinerea unui echilibru care trebuie sa fie perceput ca si corect, de ambele parti.

 

Exemplu pentru a intelege si mai bine relatia dintre motivatie si angajament 

Se stie ca multe firme investesc in dezvoltarea profesionala si personala a angajatilor prin diferite programe de traininguri, cursuri, certificari. In programele de dezvoltare, persoanele prezinta diferente de implicare, in functie de nivelurile de motivare si/sau angajament existente.

Asa cum reiese din matricea de mai sus, situatia cea mai benefica este atunci cand exista atat motivatie, cat si angajament, pentru a ajunge la rezultatele dorite.

 

Diferentele intre motivatie si angajament

  • Motivatia este intrinseca si extrinseca; angajamentul se bazeaza pe motivatie intrinseca, plus incredere.
  • Motivatia este o emotie, un eveniment; angajamentul este o relatie.
  • Motivatia este fluctuanta; angajamentul este mai stabil.
  • Motivatia este despre persoana, angajamentul despre firma si persoana.

Va dorim echipe cu un nivel ridicat de angajament si motivatie, pentru o performanta pe masura. Va invitam sa ne contactati pentru implementarea de tehnici, strategii si metode pentru motivarea angajatilor.

 

Cu respect,

Echipa BackToBasics

Author: Andreea Busecan

Updated: 2019/02/07)