Ce este coachingul?

 

Ce inseamna coaching?

Pentru a raspunde la intrebarea ce este coachingul si pentru a da o definitie cat mai simpla, putem afirma urmatoarele: coachingul este procesul prin intermediul caruia dorim sa obtinem o performanta mai buna in diferite aspecte ale vietii si care ne poate ajuta sa traim mai constient in prezent, focusul fiind pe aici si acum.

,,Coachingul reprezinta descoperirea potentialului unei persoane, in vederea maximizarii propriei performante. Coach-ul ii ajuta pe oameni sa invete, nu ii invata ce au de facut.”  John Whitmore

Coach-ul nu este un expert, el este un facilitator al invatarii prin intermediul caruia, in functie de obiectivele fiecarei persoane, va incerca sa maximizeze performanta acesteia.

Cand si de unde a aparut ideea de coaching?

Pentru a reprezenta mai bine ce inseamna coaching, vom mentiona de unde a pornit ideea acestui serviciu. Psihoterapeutul Albert Ellis, avand  filozofia ca hobby, a avut un interes particular in filozofia fericirii umane. Astfel, el a incercat sa potenteze fericirea oamenilor in diferite aspecte ale vietii lor, pentru ca acestia sa ajunga la o stare de implinire. Din perspectiva lui, fericirea pe termen lung este produsul satisfacerii scopurilor si a gasirii sensului vietii prin: 

  • folosirea punctelor forte ale caracterului persoanei, a trasaturilor de personalitate, a rationalitatii, astfel incat sa obtinem rezultatele dorite si sa excelam in munca si in alte domenii;
  • focusarea pe abilitatile sociale si rationalitate pentru a experimenta iubirea in relatii care sa dureze in timp, relatiile fiind atat cu partenerul, cat si cu familia, prieteni apropiati, colegi;
  • implementarea resurselor personale de coping, incluzand discutiile cu sine si mecanismele de coping pentru a experimenta cu o intensitate minima perioadele de emotii negative si distres;

,,Incontestabil poti trai o viata cu implinire de sine, creativa si satisfacatoare emotional si in cazul unei lumi nesatisfacatoare’’, Albert Ellis, 1975.

Despre coaching si beneficiile acestuia

Coachingul este o unealta de nepretuit pentru dezvoltarea oamenilor de-a lungul unui spectru larg de nevoi. 

Cateva din beneficiile coaching-ului

  • 80% dintre oamenii care au apelat la un coach au raportat incredere in sine mai crescuta; 
  • peste 76% dintre indivizi beneficiaza de performanta mai buna la locul de munca, relatii mai satisfacatoare si abilitati de comunicare mai bune; 
  • 89% dintre companii raporteaza ca au recuperat investitia in coaching (McLean Institute of Coaching, Affiliate of Harvard Medical School).

Prin procesul de coaching, individul poate sa isi imbunatateasca gandirea rationala, abilitatea de a rezolva probleme si abilitatea de a lua decizii pentru schimbari pozitive. Individul devine mai autonom, independent si capabil sa evolueze inclusiv dupa incheierea sesiunilor de coaching, putandu-si mentine abilitatile pe care le-a dobandit in timpul coachingului.

Stagii in procesul de coaching

  1. Identificarea valorilor si scopurilor

Coach-ul, impreuna cu clientul, investigheaza care sunt valorile clientului si scopurile acestuia, in functie de ceea ce isi doreste sa imbunatateasca. Clientul, ghidat de coach, alege scopuri fixe pentru a avea o directie clara a ceea ce este nevoie sa realizeze pentru a ajunge la sentimentul de implinire.

2. Analizarea situatiei curente

Coach-ul, impreuna cu clientul, investigheaza stadiul in care se afla acesta din urma fata de scopurile propuse, pentru a fi constient de diferenta dintre realitatea curenta si ceea ce isi doreste. In functie de diferenta dintre acestea, se elaboreaza un plan pentru a ajunge acolo.

3. Formularea planului pentru atingerea scopurile propuse

Coach-ul ghideaza clientul in descrierea si alegerea detaliata a pasilor pe care acesta este dispus sa ii realizeze pentru a ajunge sa isi atinga scopul. Pasii incep de la punctul in care acesta se gaseste (stabilit la punctul 2) si duc pana la indeplinirea obiectivului propus.

4. Implementarea planului

La acest nivel, clientul implementeaza pas cu pas ceea ce a stabilit impreuna cu coach-ul, pentru a ajunge cat mai aproape de obiectivele sale. La fiecare pas este sustinut si motivat de coach, iar daca acesta nu poate satisface unul dintre pasi datorita unor obstacole, coach-ul va interveni si il va ajuta cu un nou ghidaj.

5. Evaluarea planului

Dupa cativa pasi in directia atingerii scopurilor, coach-ul, impreuna cu clientul, evalueaza planul si procesul demarat. Apar intrebari precum: Suntem in directia atingerii scopului? Oare de ce au existat mai multe obstacole la un anumit pas? Cum am putea imbunatati abilitatile de rezolvare de probleme, astfel incat data viitoare sa treci mai usor peste obstacole? Avem rezultatele dorite, avand in vedere pasul in care ne gasim? Este eficient planul sau are nevoie de anumite schimbari? 

6. Mentinerea orientarii spre indeplinirea scopului

Dupa evaluarea performantei, coach-ul, impreuna cu clientul calibreaza anumiti pasi si abilitati, astfel incat sa se asigure ca acesta din urma are toate resursele si motivatia necesare pentru a-si urmari planul pana la capat. 

7. Feedback si evaluare

In momentul atingerii scopului, coach-ul si clientul analizeaza planul si pasii care l-au adus pe client aici. Evalueaza ce a invatat clientul din procesul acesta, cat de bine stapaneste abilitatile noi de rezolvare a problemelor si cum le poate replica in urmatoarele obiective pe care le va avea. De asemenea, coach-ul il invata cum sa se bucure de momentele pozitive, pentru a-si crea motivatia necesara in urmatoarele obiective pe care le va avea. 

De ce sa apelezi la un coach?

Acum ca am prezentat care este procesul de coaching, credem ca este important sa descriem care sunt motivele pentru care cineva ar avea nevoie de un coach pentru a ajunge sa aiba o viata mai implinita.

Viata, cariera, relatiile voastre sunt bune, dar daca sunteti convinsi ca exista loc pentru imbunatatiri, atunci, sesiunile de coaching va vin in ajutor. Acestea sunt un real suport si va ajuta sa realizati mai usor schimbarile pozitive pe care vi le doriti. 

Doriti sa evoluati intr-unul sau mai multe aspecte ale vietii voastre. Va doriti sa explorati adevaratul vostru potential si sa il valorificati la capacitate maxima.

Vreti sa dati mai mult sens vietii voastre. Sensul in viata este dat de lucrurile pe care le facem si care inseamna mult pentru noi. Este mai usor sa va gasiti sensul  atunci cand intelegeti ce valorificati cel mai mult si, gasiti, impreuna cu un coach, moduri in care puteti exprima acele aspecte. Daca simtiti ca viata voastra merge bine, dar totusi aveti sentimente superficiale care nu va implinesc, puteti apela la un coach.

Doriti sa aveti mai multa grija de voi. In linii mari, multi dintre noi stim sa avem grija de noi. Insa, persoanele care au obiective inalte pe care vor sa le indeplineasca, trebuie sa isi actulizeze stilul de viata pentru ca acele scopuri sa fie obtinute. Cu ajutorul coach-ului, oamenii pot sa isi maximizeze stilul de viata prin imbunatatirea starii de sanatate, printr-un management al stresului adecvat, prin invatarea si implementarea disciplinei etc.

Doriti o situatie financiara mai buna. Multe persoane apeleaza la un coach deoarece vor sa evolueze in cariera sau sa isi lanseze un nou business. Multe persoane au o relatie defectuoasa cu banii si au nevoie de suport din exterior.

Urmeaza sa faceti schimbari in viata voastra. Mai sus am descris motive mai specifice pentru care cineva ar dori sa apeleze la un coach. In principiu, o persoana alege sa colaboreze cu un coach atunci cand isi doreste o schimbare in viata, indiferent de natura acesteia: schimbare a jobului, relocare in alt oras, o despartire, etc.

Daca sunteti interesati de o sesiune demonstrativa de coaching, va invitam sa ne scrieti pentru a afla si a simti in mod direct, cum coaching-ul va poate ajuta in viata personala si profesionala.

Asteptam cu interes mesajele voastre!

Cu prietenie,

Echipa BackToBasics

Author: Andreea Busecan

Updated: 2020/04/14)