Fitness social si relatii sociale: importanta acestora pentru o viata sanatoasa

Ce este fitness-ul social in relatii sociale

Fitnessul social este capacitatea de a forma si de a mentine relatii sociale sanatoase cu cei din jur. Bunele abilitati de comunicare si dorinta de a participa la activitati sociale sunt cruciale in acest sens. Desi cuvantul fitness ne duce cu gandul la antrenamente fizice, acesta este folosit si in alte contexte, printre care fitness mintal sau social. Indiferent de tipul acestuia insa, scopul este acelasi, obtinerea unei stari de sanatate si bunastare. Studiile din ultimii ani au evidentiat faptul ca fitnessul social este cel mai bun predictor al unei vieti fericite. Nici nu este de mirare, daca ne gandim ca relatiile formeaza cea mai mare parte a vietii noastre. Fiecare interactiune pe care o avem, de la conversatiile cu soferii de taxi si pana la legaturile cu familia si prietenii, contribuie la tesutul social al vietii noastre. Ne angajam in aceste interactiuni pentru a ne indeplini o serie de nevoi general umane precum: nevoia de apartenenta, de siguranta, de relaxare si bucurie, de invatare, de deschidere emotionala, de sprijin si intimitate. Prin urmare, este crucial sa acordam atentie calitatii acestor relatii sociale pentru a ne asigura ca satisfac nevoile noastre esentiale si contribuie la bunastarea noastră generală. Este important sa fim constienti de faptul ca si noi avem un impact pozitiv sau negativ asupra celorlalti, prin comportamentul pe care il avem fata de acestia. 

De ce sunt atat de importante aceste relatii sociale?

Relatiile au puterea de a schimba modul in care gandim si simtim. Fiecare interactiune ne influenteaza emotiile si starea, care, la randul lor, influenteaza modul in care abordam taskurile zilnice, dar  si provocarile vietii. Acele relatii sociale benefice, cu impact pozitiv asupra vietii noastre, sunt caracterizate de o comunicare frecventa si onesta, deschidere fata de subiecte dificile, vulnerabilitate, umor, compasiune, respect reciproc si ofera oportunitati de distractie.  Asadar, hai sa facem o mica analiza, sa ne gandim la cele mai importante relatii sociale din viata noastra si sa vedem in ce masura acestea acopera nevoile mentionate mai sus. Putem incepe prin a raspunde la o serie de intrebari.
  • Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit/a esti de relatiile tale sociale?
  • Indiferent de nota oferita, ce apreciezi la reteaua ta sociala, care sunt aspectele care contribuie pozitiv la nota oferita?
  • Daca ai pus un scor  sub 10, gandeste-te ce lipseste in momentul de fata pentru o notare de 10.
Acum intreaba-te ce oferi tu persoanelor din network-ul tau.
  • Cum  crezi ca ar evalua ei satisfactia resimtita cu privire la implicarea ta?
  • Ce consideri ca are de fapt nevoie network-ul tau vs ce oferi in momentul de fata?
  • Esti dispus/a sa investesti timp si energie in compensarea diferentei si implicit in imbuntatirea relatiilor?
Fiecare dintre noi poate influenta calitatea relatiilor noastre prin modul in care ne manifestam. Reactiile noastre la situatiile si persoanele cu care interactionam pot sa aiba un efect pozitiv sau negativ. Tot ce trebuie sa facem e sa ne cultivam continuu abilitatile noastre de a forma, mentine si imbunatati relatii sociale.

Concluzie

Fitness-ul social inseamna abilitatea de a avea o retea de prieteni cu care ai construit relatii sociale semnificative in viata ta. Poate implica putine sau multe persoane si nu se rezuma la a fi sociabil. Inseamna sa fii dispus sa asculti si totodata sa te deschizi in fata celorlalti; inseamna sa construiesti incredere. Un suport social puternic ofera sprijin emotional, reduce stresul, intareste stima de sine, ajuta la mentinerea claritatii mentale si inclusiv a aptitudinii fizice.  Desi aceste relatii sociale presupun timp si efort, avand in vedere impactul lor asupra bunastarii noastre, asupra sanatatii fizice si mintale, aceasta investitie  merita din plin. Cu totii ne dorim o lume mai buna. Schimbarea incepe cu fiecare dintre noi, iar noi ne propunem sa participam la imbunatatirea abilitatilor interpersonale, atat ale noastre, cat si a celor cu care vom intra in contact, pentru a contribui la calitatea relatiilor existente si implicit sa generam cat mai multe emotii pozitive si cat mai multe zambete!!!  Daca imparti cu noi aceasta viziune, ce iti propui in acest sens? Care e aportul pozitiv pe care doresti sa il aduci in cercul tau?   Cu prietenie, Echipa Backtobasics

Author: Andreea Busecan

Updated: 2024/07/17)